2012. január 14., szombat

A barátnőmmel a szomszédos községbe mentünk egy szarvasmarha telepre.
 A tulajdonos üzembe állított egy tejkimérő automatát.
 Nagyon szuper, bedobjuk az aprópénzt,és gombnyomásra jön a tej.
Megkérdeztem egy ott dolgozó hölgyet, elmondta, hogy napi 7000 liter tejet fejnek.
 Teljesen automatizált telep.
.A tej zsirtartalma 4,2-4,8 %-os. Nagyon jó a zsirtartalma. Olyan mint régen a házi tej.
A tejet sajtkészitésre vittük,  nagyon jó receptünk van. 1 liter 130 Ft-ba kerül.
A sajt elkészitése:
5 liter tejet felforralok,l kanál sót beleteszek, 2 percig forralom.
 Utána 1,5 dl 10 %-os ecetet teszek bele, majd ezzel is 2 percig forralom.
Utána leszűröm sürü szövésű vásznon. 10 percig lecsepegtetem.
utána 12 órán át laposra préselem. 
 Hihetetlen, de 70-80 dkg sulyú sajt lesz belőle.
Másnap reggel már fogyasztható. Szeletelve lehet sütni, ami nagyon finom.

Ezt a sajtot tudom hogy tejből van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése